הגדרת ציפיות ברורות וגבולות עקביים היא בסיסית בהכוונת ילדים להקשבה טובה יותר ולשיתוף פעולה. גבולות ברורים לא נלמדים ברגע ודורשים התמדה באכיפה והסברה מצד ההורים.
גישה זו לא רק מסייעת ביצירת סביבה מובנית אלא עוזרת לילדים להבין כיצד מצופה מהם לפעול.
על מנת לעורר הקשבה אצל ילד - חשוב לדבר איתו בגובה העיניים ובשפה מותאמת לגילו ולמצבו ההתפתחותי.הסבירו לילד באופן בהיר לאילו התנהגויות אתם מצפים ממנו ומדוע.
לדוגמה, במקום לומר "תהיה ילד טוב", הסבירו מה אתם מצפים שהוא יעשה/לא יעשה, כמו למשל: אסוף בבקשה את הקלפים / הקוביות וכדו'.. או אם מדובר בנער: "חזור הביתה עד שעה XXX" או "לפני שאתה יוצא-פנה בבקשה את הכלים מהמדיח וסדר אותם בארון".
ההשלכות של אי הקשבה או אי עמידה בציפיות צריכות להיות ברורות ועקביות. במידה ואתם בוחרים לנקוט בסנקציות- חשוב שאלה יהיו הגיוניות וקשורות להתנהגות הלא רצויה.
איך להתמודד עם ילד שלא מקשיב באמצעות חיזוק חיובי?
חיזוק חיובי הוא אחת הדרכים לעודד ילדים ולמלא אחר הוראות.
תגמול על התנהגות טובה, מגביר את הסיכוי לכך שהילד ירצה לחזור על אותה התנהגות על מנת לזכות באותו התגמול.
יחד עם זאת ההמלצה היא לא להרבות בחיזוקים חיצוניים אלא לעזור לילד להתחבר למוטיבציה פנימית.
כיצד מחזקים מוטיבציה פנימית?
מחברים את הפעולה הרצויה למטרותיו האישיות של הילד ומחזקים אצלו את תחושת העצמאות.
חשיבה חיובית
כאשר השיח בבית הוא שיח חיובי, מכבד ומעצים – גובר הסיכוי לגייס הקשבה ושיתוף פעולה אצל הילדים.
אמפתיה: ראיית העולם דרך עיני הילד שלך
אמפתיה ממלאת תפקיד מרכזי בהבנה ובטיפול בסיבות לכך שילד עשוי לא להקשיב. על ידי כך שאנו שמים את עצמנו בנעלי הילדים שלנו, אנו מקבלים תובנה לגבי הרגשות, המחשבות והפרספקטיבות שלהם. גישה אמפתית מאפשרת להורים להגיב להתנהגות ילדיהם בצורה מובנת ויעילה יותר.
לראות את העולם דרך עיני הילד שלך כרוך בהכרה ברגשותיו ובאישרור לרגשותיו.
הקשבה פעילה
תקשורת אמפתית פירושה להקשיב באופן פעיל למה שיש לילד שלך לומר.
על מנת להעניק לילדים ביטחון והבנה שמה שהם מרגישים הוא לגיטימי וחשוב לכם –חיזרו והדהדו להם מילות מפתח מתוך הדברים שהם משתפים.
סיכום
התמודדות עם ילד שלא מקשיב יכולה להיות מאתגרת ואף מייאשת להורים רבים. הבנת הסיבות לכך שהילד לא מקשיב, הקשבה פעילה, ניהול שיח מכבד עם הילד ובין ההורים לבין עצמם, דיבור בגובה העיניים, הקפדה על הגבולות והחוקים שקבעתם (ככל שתחוקקו פחות חוקים – כך ייקל עליכם לאכוף אותם), דוגמה אישית וחשיבה חיובית – יקדמו את איכות התקשורת שלכם עם הילדים ואת הרצון שלהם להקשיב.
לשיחת ייעוץ שתפיל לכם המון אסימונים ותיתן לכם כלים ליישום מיידי טלפנו 0503597622